فهرست مطالب

نشریه جاویدان خرد
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی افضلی صفحات 5-28
    «برهان وجودی» برهانی در اثبات وجود خداست که نه بر اساس هیچ موجود خارجی و یا بعضی ویژگی های آنان، بلکه تنها برپایه «مفهوم» یا «تعریف» ذهنی خدا، وجود او را در عالم خارج اثبات می کند. سنت آنسلم (1033 - 1109) نخستین کسی است که در فلسفه غرب، چنین برهانی را در اثبات وجود خدا ابداع کرده است. اما در فلسفه اسلامی نیز حکیمانی بوده اند که بدون اطلاع از فلسفه غرب، برهانی را به همان سبک «برهان وجودی» اقامه کرده اند. اگر تقریر فارابی را از برهانی که در بعضی آثارش آورده است، بتوانیم با قطعیت، از مصادیق «برهان وجودی» بدانیم، وی را باید مقدم بر آنسلم، نخستین مبتکر این برهان در جهان فلسفه دانست. اما ملا محمد مهدی نراقی و غروی اصفهانی براهینی اقامه کرده اند که دقیقا از مصادیق «برهان وجودی» است. بنا بر تعریف های مختلفی که از خدا ارائه می شود، این برهان نیز تقریرهایی گوناگون می یابد. یکی از این تقریرها بر اساس تعریف خدا به عنوان «واجب الوجود» اقامه می شود که تقریر این سه حکیم، به ویژه نراقی و غروی مبتنی بر آن است. این مقاله به معرفی و بررسی برهان این سه حکیم مسلمان می پردازد.
    کلیدواژگان: خدا، واجب الوجود، برهان وجودی، فارابی، ملا محمد مهدی نراقی، غروی اصفهانی
  • غلامرضا اعوانی، ایرج داداشی صفحات 29-57
    نام میرفندرسکی بی درنگ یادآور قصیده معروف اوست. بر این قصیده شرح هایی نگاشته شده و همان گونه که خود میرفندرسکی این قصیده را به تبع شاعرانی چون ناصر خسرو سروده است، شاعرانی نیز آن را تقلید کرده و بر همان قالب قصاید مشابه ای سروده اند. این قصیده به توسط عده ای دیگر از شعرا تضمین و تخمیس هم شده است. قصیده یائیه علی رغم شهرتی که دارد، تاکنون مورد تحقیق و تصحیح قرار نگرفته است. بدبختانه نسخه ای به خط میرفندرسکی در دست نیست و تنها یک نسخه حاوی 37 بیت نخستین این قصیده یافته ایم که در زمان حیات او کتابت شده است. نزدیک ترین نسخه به زمان حیات شاعر، حاوی 67 بیت متعلق به 4 سال پس از وفات اوست. نسخ خطی حاوی این قصیده، روایت های مجمل و گاه مفصلی از آن به دست می دهند. حتی بیشتر نسخه ها در تعداد و ترتیب ابیات با هم توافقی ندارند. محتوای خاص قصیده آن را در عداد اشعار حکمی همچون گلشن راز شبستری قرار می دهد. محققین در رویکرد میرفندرسکی بر اساس محتوای این قصیده اتفاق نظر ندارند، برخی آن را فلسفی و بر مذاق مکتب ارسطو و ابن سینا و برخی دیگر آن را عرفانی و منطبق بر مشرب ابن عربی و عرفان نظری می دانند. در این مقاله با استفاده از هفده نسخه که به فاصله زمان حیات تا 150 سال پس از وفات شاعر استنساخ شده اند، تصحیح صورت گرفته است. قطعا دسترسی به یک متن مصحح بسیاری از قضاوت ها را درباره میرفندرسکی تغییر خواهد داد.
    کلیدواژگان: میرفندرسکی، قصیده یائیه، شعر حکمی
  • روح الله سوری، زهرا بیگلری صفحات 59-84
    نخستین آشنایی ذهن با نامحدود در قالب مقوله کم است. ذهن با سلب محدودیت از برخی انواع کم، کم های نامحدودی را فرض می کند. مشاء منکر تحقق خارجی نامحدود کمی است؛ زیرا بر اساس دلایلی ابعاد نامتناهی را محال می دانند. اما اهل فن دلایل ایشان را ناتمام می داند. افزون بر اینکه تناهی ابعاد، لوازم باطلی دارد که دلیل بطلان این مدعاست. وجودهای پیرامون ما محدودند؛ یعنی گستره وجودی آنها با حدودی پایان می پذیرد. سلب این محدودیت، تصوری اجمالی از وجود نامحدود به دست می دهد. کره ای با قطر بی نهایت همه حجم موجود را تصاحب نموده و بهره کره های دیگر تنها حدود و تعین هایی در متن کره بی نهایت است. چنانکه وجود نامحدود کل وجود را داراست و اشیاء دیگر تعینات و برش هایی در متن اویند. این مثال برای فهم نامحدود وجودی از نامحدود کمی بهره می جوید و نقاط قوت و ضعفی دارد که بی توجهی بدان ها موجب کج فهمی و بروز شبهات است.
    تصور نامحدود وجودی بدون نامحدود کمی نیز ممکن است. ذهن نامحدود تصورات نامحدودی دارد که مخلوقات این ذهن اند. در این مثال نامحدودی به معنای فردانیت و یگانگی در وجود است. بر اساس این دو مثال، وحدت شخصی بهترین تفسیر برای وجود نامحدود است و تفاسیر دیگر نقائصی دارد.
    کلیدواژگان: تناهی ابعاد، نامحدود کمی، نامحدود وجودی، تداخل وجودی، وحدت شخصی وجود
  • اسماعیل علی خانی صفحات 85-110
    نحوه مواجهه هریک از ادیان الهی با دنیای مدرن و دگرگونی های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی و تحولات تند و سریع مدرنیته و مسائل ناشی از آن، از مسائل مهم پیش روی ادیان است. هدف این نوشتار ارائه گزارشی از نحوه مواجهه مسیحیت با لوازم و مسائل دنیای جدید و چاره اندیشی بهتر برای این مواجهه است. پیروان کلیسای کاتولیک در مواجهه با جهان جدید و مسائل و معضلات آن و رقیبان تازه نفس و مقتدری چون اومانیسم، لیبرالیسم، سکولاریسم، فمینیسم و...، با تعدیل در دیدگاه های خویش، به شیوه های گوناگون این مواجهه را پیش بردند. برخی از آنها، نظیر احیای فلسفه توماس آکویناس یا نوتومیسم، الهیات اجتماعی و پرداختن به امور اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، و آشتی محتاطانه با دنیای مدرن از طریق شورای واتیکانی دوم از ناحیه خود کلیسا شروع شدند یا نظر مساعد کلیسا را جلب کردند و برخی نیز، نظیر مدرنیسم کاتولیکی از حمایت کلیسا برخوردار نشدند.
    کلیدواژگان: جهان مدرن، کلیسای کاتولیک، مدرنیسم کاتولیکی، نوتومیسم، الهیات اجتماعی، واتیکانی دوم
  • مجتبی قربانی *، سید احمد غفاری قره باغ صفحات 111-135

    علم به حضوری و حصولی تقسیم می شود. در علم حضوری، علم و معلوم عین هم هستند؛ اما در علم حصولی، علم غیر از معلوم است. علم حصولی را به حضور صورت شیء در عقل تعریف کرده اند. علم حصولی به تصور و تصدیق تقسیم می شود. در باب ماهیت تصدیق، دیدگاه های مختلفی مطرح است که می توان آنها را به سه دسته کلی، تقسیم کرد. یک گروه تصدیق را امری مرکب و اعم از حکم و تصورات محکوم علیه و محکوم به می دانند. دسته دوم تصدیق را به تصور همراه با حکم و دسته سوم آن را به حکم و اذعان تعریف می کنند؛ هرچند در تبیین ماهیت حکم و تفسیر تصور همراه حکم، اختلاف وجود دارد. تصدیق عبارت است از فهم صدق قضیه. از طرفی تصور صدق نیز علم به صدق قضیه است. با دقت در تفاوت هایی که بین فهم صدق و تصور صدق وجود دارد، می توان ماهیت تصدیق را شناسایی کرد. با شناخت ماهیت تصدیق راه برای بازتعریف علم حصولی هموار می شود.

    کلیدواژگان: علم، علم حصولی، تصور، تصدیق، حکم
  • سید رحمان مرتضوی باباحیدری، امیر نصری صفحات 137-154
    هنر به نحو سنتی یکی از «مسائل اساسی پدیدارشناسی» بوده است؛ ازاین رو می توان از آن به عنوان معیاری برای مقایسه دو نوع پدیدارشناسی استفاده کرد؛ بدین ترتیب کار ما، مقایسه دو رویکرد پدیدارشناسانه با معیار زیبایی شناسی است. ما با بررسی نگاه مارتین هیدگر به یک اثر هنری (معبد یونانی) و مقایسه آن با تحلیلی که هانری کربن از یک بنای اسلامی (کعبه) ارائه می کند، برخی از قرابت ها و تفاوت های این دو نوع پدیدارشناسی را نشان داده ایم؛ پس از آن دریافتیم که پدیدارشناسی کربنی به نحوی از سنت پدیدارشناسی فاصله دارد، که تنها آن را به معنای دیگر می توان پدیدارشناسی نامید؛ و رویکرد کربنی بیش از آنکه حاکی از پدیدارشناسی سنتی باشد، رویکرد حکمی اسلامی را بازتولید می کند.
    کلیدواژگان: هیدگر، کربن، قاضی سعید قمی، پدیدارشناسی، معبد یونانی، کعبه
  • سید محمد موسوی صفحات 155-169
    بسیط الحقیقه یکی از قواعد مهم حکمت متعالیه است که ملاصدرا به اثبات و تبیین برهانی آن پرداخته است. این قاعده، اهمیت بسیاری در تبیین و حل مسائل گوناگون فلسفی دارد و از دو بخش واجدیت همه صفات کمالی و سلب نقائص آنها تشکیل شده است. شیخ احمد احسائی انتقاداتی را به هر دو بخش این برهان وارد می داند. انتقادات احسائی به قسمت اول این قاعده، ناشی از خلط و مغالطه در بازگشت سلب نقائص و صفات سلبی به ایجاب و دارا بودن صفات کمالی، نبود تعدد جهات و حیثیات در وجود بسیط و سالبه محصله بودن سلب نقائص و نه موجبه معدوله بودن آنهاست. انتقادات احسائی به قسمت دوم این قاعده نیز ناشی از شیئیت وجودی نداشتن اعدام و سلوب، لذا وجود خارجی نداشتن آنها و تعلق اراده خداوند به همه موجودات حتی صورت های ذهنی است.
    کلیدواژگان: بسیط الحقیقه، ملاصدرا، احسائی، کمال، نقص
  • کرامت ورزدار، زینب برخورداری صفحات 171-190
    در میان آثار منسوب به ابن سینا رساله‫ای با نام عیون‫الحکمه، متفاوت با عیون معروف وی که فخررازی بر آن شرح نوشته، وجود دارد که تنها در باب منطق و به سبک منطق دو بخشی نگاشته شده است. در تحلیل این رساله، موارد فراوانی دیده می شود که می‫توان به واسطه آنها صحت انتساب این رساله به شیخ را مورد انکار قرار داد. مجازی انگاری، دلالت تضمن و التزام، موصوف و صفت خواندن موضوع و محمول، تعریف قضیه به صورت «قول محتمل للتصدیق و التکذیب»، استفاده مکرر از واژه عرفیه و مشروطه، تقسیم قضایای موجهه با در نظرگرفتن جهت امکان خاص به عنوان کیفیت بالقوه نسبت میان موضوع و محمول، تقسیم قضایای موجهه مرکبه به دو قسم تک سلبی و دوسلبی و همچنین بررسی شکل چهارم قیاس اقترانی و مختلطات آن، از جمله این موارد است‫. هرچند تقسیم قضیه، به شیوه‫ آثار قبل از قرن هفتم است و قضیه طبیعیه در آن لحاظ نشده؛ اما شواهد دیگر، زمان نگارش رساله را در حدود قرن هفتم تایید می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، عیون‫الحکمه، منطق، تصحیح اجتهادی‬‬‬‬‬
  • محمود هدایت افزا، احمد بهشتی صفحات 191-211
    دیدگاه حکیم سهروردی در باب مقولات حائز اهمیت است و یکی از نوآوری های او در مقام مخالفت با برخی نظرات فیلسوفان مشائی، آراء خاص وی در مبحث مقولات می باشد. شیخ اشراق در آثاری که به سبک مشائی نگاشته، مقولات عشر ارسطویی را در پنج مقوله منحصر نموده است، بدین ترتیب که ضمن پذیرش جوهر، کم و کیف؛ پنج مفهوم این، متی، وضع، جده و اضافه را تحت مقوله «نسبت» و دو مفهوم ان یفعل و ان ینفعل را تحت مقوله «حرکت» می داند. در گام اول این نوشتار بیان شده که چنین طرحی در باب مقولات، واجد پیشینه هایی بوده است و لااقل هر بخش از دعاوی سهروردی، در یکی از آثار فیلسوفان رواقی، ابن سینا، بهمنیار و ابن سهلان ساوی ملاحظه می شود، هر چند که شیخ اشراق به این پیشینه ها اشاره ای ندارد و خود را مبتکر چنین طرحی می داند. اما در گام دوم، سخنان شیخ اشراق و تحلیلات خاص او در باب تقسیمات امور ماهوی، روش دست یابی به مقولات، دفاعیات وی از طرح خود و میزان اهمیت مبحث مقولات در نزد سهروردی تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: فیلسوفان رواقی، ابن سینا، نسبت متکرر، حرکت، بهمنیار، فعل، انفعال، ابن سهلان ساوی
|
  • Gholamreza Aawani, Iraj Dadashi Pages 29-57
    Qaṣīda-ye Yā’īyya (ode by Y rhyme) by Mīr Abu al-Qāsim Findiriskī is a famous ode in the Persian culture and literature. We know several explanations on this ode. Mīr Findiriskī, had composed this ode in imitation of Nasire Khosrow and there are some poets, which composed their poetries like to Mīr Findiriskī’s ode. Some poets had composed poetical embodiment and quintuple by that ode. Despite the reputation of Mīr Findiriskī’s ode, was not available a critical edition of his poems.Unfortunately, we haven’t an original handwritten version of Mīr Findiriskī’s works. The nearest copy belongs to a year before his death. We have long or short version of this ode in the manuscripts, which have not accordance with those count and sequence of lines. This ode because of that content is a philosophical poetry like the Golshani Rāz by Shabistary. There is not agreement on the genre of this ode content between researchers. Some of them believed Mīr Findiriskī is an Aristotelian and some believed he is an Ibn Arabi’s disciple and is a mystic. We used 17 copies of manuscripts in our critical edition of this ode; thus are belonged in Mīr Findiriskī’s life period to 150 years after of his death. Accessibility on an edited text will change every judgment about Mīr Findiriskī’s life and philosophy.
    Keywords: Mīr Findiriski, Qasida, ye Yaiyya, Philosophical Ode
  • Ruhullah Souri*, Zahra Biglari Pages 59-84
    The first acquaintance of the mind with the concept of the unlimited is in the form of quantity category. By means of negating limitation from some quantities, it understands unlimited quantities. The Peripatetic philosophers do not believe in the external existence of unlimited quantities, because based on some reasons, they consider unlimited quantity as an impossible one. However, many specialists believe that these proofs are not adequate. Furthermore the limitation of dimensions has an implausible consequence which is a reason for the falsity of this claim.The beings around us are limited, i.e. their existence end at a certain limit. The negation of these limits gives us a brief conception of the unlimited being. The circumference of an unlimited sphere occupies all of the existing volume. The rest of the spheres are simply the limitations and specifications within the unlimited sphere. In the same way, the unlimited being includes the whole existence. At the same time, the rest of the beings are simply the specifications and the limitations within it. This is an example to help facilitate the understanding of the unlimited existence using the unlimited dimension. Of course, it has some pros and cons which dearth of sufficient attention to these matters causes much misunderstanding and the appearance of many misgivings.
    The conception of the unlimited being is also possible without reference to the unlimited dimension. For example, the unlimited mind has an unlimited number of concepts that are the creatures of this mind. In this example, the 'unlimited' means unity in existence. Based upon these two examples, the unity of existence is one of the best interpretations of the unlimited being; while, the other interpretations have their drawbacks.
    Keywords: The limitedness of dimensions, Unlimited quantity, Existentially unlimited, Existential interpenetration, The Unity of Existence
  • Esmaeel Alikhani Pages 85-110
    One of the important issues for religions is how to encounter the modern world and the cultural, political and economic events of the modernism. This paper presents a report on how Christianity tackles the issues facing the modern world and so how we find a better solution to encounter it. Catholic Church in the encounter with the modern world and the problems it caused and powerful rivals such as humanism, liberalism, secularism, feminism etc., modified its views andencountered it in many ways. Some of them like the revival of the philosophy of Thomas Aquinas or Neo- Thomism, social theology and attending to social, political, economic works and cautious reconciliation with the modern world through the Second Vatican Council began by the Church or accepted by it. But some of them, like Catholic modernism rejected by it.
    Keywords: Modern world, Catholic church, Catholic modernism, Neo, Thomism, Social theology, Second Vatican Council
  • Mojtaba Ghorbani, Ahmad Ghafari Pages 111-135

    Knowledge is divided to knowledge by present and acquired knowledge. In the knowledge by present, unlike of acquired knowledge, the knowledge and the known are confederate. The definition of acquired knowledge is the presence of the image of thing in the mind. It is divided to concept and assertion. There are three groups about the nature of assertion. The first says that the assertion is a complex of judgment and elements of proposition. The second group believe it is the concept along judgment. And finally, assertion is the judgment. But there are differences about the explanation of judgment, i.e. understanding of the proposition's truth. On the other hand, the image of truth is the judgment to the truth of proposition. On author's view, we can obtain the correct definition of assertion, based on the attention to these differences.

    Keywords: Knowledge, Acquired knowledge, Concept, Assertion, Judgment
  • Seyed Rahman Mortazavi, Amir Nasri Pages 137-154
    Traditionally, art has been one of the "fundamental issues of phenomenology"; therefore, it can be used as a criterion for the comparison of two kinds of phenomenology. Our task is to juxtapose these two phenomenological approaches with aesthetic criteria. By studying Martin Heidegger's perspective of a work of art (the Greek temple) and comparing it with Henry Corbin / Qazi Sa’id Qumi's insights about an Islamic building (Kaaba), we point out some of the similarities and differences between these two kinds of phenomenology. Then we will conclude that Corbin's phenomenology has been so distant from the phenomenological tradition, that we can call it phenomenology only in a different meaning: and that Corbin's approach is more about Islamic wisdom than traditional phenomenology.
    Keywords: Heidegger, Corbin, Qazi Said Qumi, Phenomenology, Greek temple, Kaaba
  • Seyed Mohammad Mousavi Pages 155-169
    The indivisible nature is one of the most important principles in the Transcendental Philosophy which Mulla Sadra proves it. This principle has very important role in the explanation and solving some philosophical problems. This principle has two sections: having all perfection attributes and not having their limitations. Shaykh Ahmad Ahsá'í proposes some critics to both sections of this principle. His critics to the first part is fallacy in these things: implication of not having limitation to having perfection, not having multiplicity in the indivisible nature because of its simplicity. Ahsá'í's critics to the second part is fallacy in these things: nothingness of the extinct, and not having external being and dependency of all things to the God's will even their imaginations.
    Keywords: Indivisible nature, Mulla Sadra, Ahsai, Perfection, Limitation
  • Keramat Varzdar, Zeinab Barkhordari Pages 171-190
    Among the works attributed to Ibn Sinā there is a treatise exclusively on logic which is composed in accordance with the two-fold logical works; this work is called 'Uyūn al-Ḥikmah which is different from Ibn Sinā's celebrated 'Uyūn al-Ḥikmah commented upon by Fakhr al-Razī. In the analysis of this work, there are diversity of instances based on which we could most probably deny its attribution to Ibn Sinā, e.g. metaphorization, signification by partial accord, signification by association, calling the subject and the predicate as the quality and the qualified, defining a proposition as "a statement capable of affirmation and denial", frequent usage of the words "conventional" and "conditional", dividing the modal propositions with considering the mode of specific possibility as the potential quality between the subject and the predicate, dividing the compound, modal propositions into uninegative and binegative, and also inspection of the fourth figure of syllogistics and its combinations. Notwithstanding the division of the propositions which is presented in a similar vein as the works composed before the seventh century, and also the natural proposition which is not included, the other evidence we have highlighted confirms the time of the composition as around the seventh century.
    One of the Authors of Maqālāt al-Falsafīyyah li-Mashāhīr al-Muslimīn wa al-Naṣārā claims that this work belongs to Ibn 'Assal, but with research carried out among the encyclopedias, no such work attributed to this author is found.
    Keywords: Ibn Sina, Uyun al Ḥikmah, Logic, Critical edition
  • Pages 191-211
    Suhrawardi's ideas on the Categories are important and form one of his innovations concerning his polemic against some of the views held by the Peripatetic philosophers. In his Peripatetic works, Shaikh al-Ishraq (Master of Illumination) reduces the ten Aristotelian Categories into five ones. He accepts substance, quantity and quality as Categories. Then, Suhrawardi classifies the five notions of time, place, posture, state and relation into the relation Category while considering the two notions of action and affection as one single Category, namely motion.In the first step, this essay refers to the fact that Suhrawardi's project regarding the Categories were –at least- partially reflected in the works by previous Stoic philosophers such as Avicenna, Bahmanyar, and ibn-Sahlan as-Sawi, though, introducing himself as the pioneer of this project. Shaikh al-Ishraq never mentions such backgrounds. Second, we aim to explain Shaikh al-Ishraq's remarks, unique understanding of the categorization of inherent subjects, his methodology in reaching the Categories, arguments made in defense of his project and the importance he applied to the Categories.
    Keywords: Stoic philosophers, Avicenna, Reciprocal relation, Motion, Bahmanyar, Action, Affection, Ibn, Sahlan as, Sawi